Motorsport – en upplevelseindustri i förändring

Ljudet. Dofterna. Skit under naglarna och rykande avgasrör. Alla som någon gång besökt en motortävling vet att det är en väldigt speciell upplevelse.

Men många av de där sakerna som vi traditionellt förknippar med motorsport är samtidigt saker som vållar oro. Den som funderar över planetens framtid och välbefinnandet för människor, djur och växtlighet kan inte låta bli att känna ett styng av ångest över avgaserna från vrålande motorer, läckande vätskor och starka dofter som hänger över banan.

När Aspens grundare Roland Elmäng började fila på sin uppfinning, var det hälsan som stod i första rummet. Skogsarbetarna som tillbringade sin arbetsdag med motorsåg, röjsåg och andra motordrivna maskiner drabbades ofta av svår huvudvärk. De blev sjuka, och alldeles för många fick sina liv förkortade av de avgaser de fick i sig under det hårda arbetet. Med den nyutvecklade alkylatbensinen från Aspen, förändrades detta i ett slag.

Man märkte också snabbt att det nya bränslet var mindre skadligt för miljön, och att det var bättre för motorerna.

 

Den gamla giftiga motorsportbranschen

Av samma anledningar arbetar Aspen hårt med att ta sig längre och längre in i motorsportbranschen. Om Aspens bränslen får användas i fler tävlingar och fler klasser inom motorsporten, kommer det att förändra sporten i en positiv inriktning. Både för de som kör, de som mekar och de som besöker banan för att följa tävlingarna.

”För några år sedan besökte jag en gokarthall i Norge där man fortfarande körde med traditionell bensin. Där hade man ett anslag som berättade att om man kräktes i bilen, fick man betala 500 kr i rengöringsavgift”, berättar Sonny Bäck.

”Returhantering i slutet system. När tanken är tom, hämtas och byts den ut.”

Tidsbesparingen är en av de stora kundfördelarna med tankstationen eftersom en eventuell väntetid försvinner. En ytterligare fördel med stationen är att kunderna slipper hantera ett antal mindre dunkar som ska transporteras och hanteras på olika sätt. Samtidigt som pumpstationen spar tid åt kunderna gör den också en insats för miljön, eftersom behovet av smådunkar minskar eller försvinner helt. I synnerhet för företags- och förvaltningskunder är det viktigt att deras bränsleinköp går snabbt och utan krångel. Istället för att hålla på med olika dunkar vill man som kund ha ett påfyllningssystem som är snabbt, bekvämt och miljövänligt. Dessa är de främsta skälen till att företaget nu introducerar sin minitankstation för Aspens alkylatbränslen.

”Samtidigt som pumpstationen spar tid åt kunderna gör den också en insats för miljön, eftersom behovet av smådunkar minskar.”