Aspen 4 i fyrhjulingen - ett självklart val för Sveriges främste roper.


Tommy Arvidsson har tagit 13 SM-guld i dummy roping. Numera blir det mest till att köra fyrhjulingen med ”kalven” på släp så att sönerna får träna. Självklart med Aspen 4 i tanken för att slippa illaluktande avgaser.

Alla har vi väl sett en amerikansk film där cowboys kastar lasso och fångar en kalv inför fullsatta läktare på en rodeo. I USA är roping den tredje populäraste sporten efter basket och baseboll. Men i Sverige får man inte använda levande djur, här är det istället dummy roping som gäller. Kalven har helt enkelt bytts ut mot en attrapp som står på en släde som dras av en fyrhjuling.
– Dummys finns i olika varianter som mer eller mindre ser ut som en kalv, men de måste vara uppbyggda på ett liknande sätt, säger Tommy. När man fångat dummyn knyter man ihop benen på den, precis som på en levande kalv, och då gäller det att hålla repet spänt.

Mångfaldig mästare
Tommy har ridit sedan han var liten och kom i kontakt med roping när han var 10–12 år. Han började tävla 1994 och räknas till en av Sveriges bästa westernryttare. Det har bland annat resulterat i 15 SM-guld i dummy roping, varav 13 guld i rad, och det har också hunnit bli en och annan rodeo i USA och Kanada. Men de senaste åren har tävlingslassot fått ligga på hyllan och istället har sönerna, 11 och 13 år, tagit över efter pappa. Det innebär träning flera gånger i veckan och då får familjens nya fyrhjuling jobba på ordentligt.

Det stod att den skulle tankas med Aspen 4 så det har jag gjort och är nöjd med. Alkylatbensin är bättre för miljön än vanlig bensin och framför allt slipper man illaluktande avgaser vilket är bra för barnens skull. De jagar ju efter kalven hela tiden och nu slipper de känna bensinlukt som man lätt får huvudvärk av.

Extra ren form av bränsle
Tommy kom i kontakt med Aspen första gången på 90-talet när han körde motorsåg i skogen och tycker att det har många fördelar. Det som framför allt skiljer alkylatbensin från vanlig bensin som tankas på macken är att det är en extra ren form av bränsle där innehållet av skadliga aromatiska kolväten som till exempel bensen i stort sett är obefintligt.

Fyrhjulingen används även till annat arbete på Tommys gård i Falköping, bland annat för att stängsla, vid tillsyn av de 20 hästarna och 25 dikorna och för att flytta saker.
– Jag kan fortfarande sakna tävlandet lite, men det tar väldigt mycket tid. Istället har jag valt att satsa på hovslageriet och andra saker. Det är rätt skönt att bara vara en vanlig människa också!