Hellre gröna fingrar än smutsiga

Uttrycket ”gröna fingrar” förknippas ofta med någon som är duktig på att få växter att blomstra och frodas. För Bosse Rappne fanns grönskan med redan från barnsben. Hans föräldrar drev Slottsträdgården Ulriksdal, ett trädgårdsföretag vid Ulriksdals slott. Med tiden blev det ganska naturligt för Bosse att slå in på samma väg: 1985 tog Bosse över Slottsträdgården Ulriksdal tillsammans med sin mor.

Men det var medverkan i det populära TV-programmet Äntligen Hemma som gjorde Bosse Rappne till ett känt ansikte för många svenskar. Han har också skrivit böcker om trädgårdsskötsel.

”Jag jobbar med möblerad natur”


”Jag jobbar med möblerad natur”, säger han när han ska beskriva vad han sysslar med. Han driver fortfarande Slottsträdgården Ulriksdal och är även bosatt i ett hus i själva trädgården.

Kring det gamla slottet finns en rad olika verksamheter som både blomstrar och frodas. Slottsträdgården Ulriksdal driver handelsträdgård, café och konferensmöjligheter som kombineras med både trädgårdsdesign och olika kurser och utbildningar.

Hos Bosse Rappne är det inte bara fingrarna som är gröna. Han har länge förespråkat omtanke om miljön, och det är en av anledningarna till att han sedan drygt tio år tillbaka är en flitig användare av Aspens alkylatbränslen.

”Det finns en massa fördelar med det. Maskinerna mår bättre, det luktar inte illa och man kan låta ungarna gå bakom gräsklipparen utan att få dåligt samvete.”

”Det finns en massa fördelar med det. Maskinerna mår bättre, det luktar inte illa och man kan låta ungarna gå bakom gräsklipparen utan att få dåligt samvete.”

Bosse Rappne beskriver sig själv som en ”kritisk brukare” som gärna servar och reparerar sina maskiner själv. Och när man mekar med motorerna finns det ytterligare en fördel med Aspen, menar han:

”Allting är ju renare. Det blir inte skitigt på samma sätt.”

Fördelarna väger mycket, mycket tungt. Finns det några nackdelar?

”Nja… en del tycker kanske att soppan är lite dyr. Men slår man ut det på ett år, så blir det inte många kronor. Inte ens för mig, som är proffsanvändare.”

Bosses fem bästa tips för en riktigt fin gräsmatta

1: Klipp inte gräset för kort!

Gräset ska aldrig vara kortare än 4-5 centimeter. Grässtrået är en planta där hälften lever ovan jord och hälften under. Om gräset klipps för kort, försvagas rotsystemet och ogräs får lättare att etablera sig.

2: Klipp oftare och mindre

En naturlig följd av tips nummer ett: det är bättre att klippa gräset ofta och lite, än mycket och sällan. Klipp helst inte mer än en tredjedel av gräsets längd – då kan du chocka gräset, och det kan behöva lång tid för att återhämta sig.

3: Låt gräsklippet ligga kvar

Det avklippta gräset är nästa generations jord. Låt det ligga kvar, såvida det inte är alltför stora mängder. Då kan det behöva räfsas bort.

4: Kalka inte

Regelbunden kalkning av gräsmattan frigör hårt bundna näringsämnen i gräsmattan. Det kan ge en kortsiktig förbättring, men på lång sikt lakar det ur jordens näringsinnehåll.

5: Gödsla

Istället för kalk kan du använda naturgödsel, gärna hönsgödsel, som tillför viktiga näringsämnen och ökar den biologiska aktiviteten.

Mossan försvinner i takt med kärleken

Om du har problem med mossa i gräsmattan, så kommer alla råd ovan att hjälpa dig. I en tät och välgödslad gräsmatta trivs inte mossan. I takt med att gräsmattan får mer kärlek, försvinner mossan.  Men om problemet är alltför stort kan du behöva ge gräsmattan en rivstart:

  • Räfsa bort så mycket mossa som möjligt
  • Om det finns kala fläckar – så med gräsfrö för reparation enligt instruktionerna på förpackningen
  • Håll jorden lätt fuktig i ett par veckor
  • Klipp inte förrän gräset har tagit sig ordentligt
  • Klipp inte bort mer än en tredjedel