Så värnar du livet i din havsvik

Vi är många som älskar havet. Frihetskänslan när man glider fram över det stora blå. Lugnet när man guppar på vågorna i väntan på att fiskelinan ska spännas. 

Havet är ett fantastiskt ekosystem. Men trots att vi älskar det, och är helt beroende av det, så har vi människor inte alltid varit så snälla mot havet. Vi fyller det med plast, skräp och ämnen som inte hör hemma där.  

Den utvecklingen måste stoppas. Det finns massor av saker vi kan göra för att förändra den här situationen. Att sluta slänga skräp omkring oss, både till havs och på land, är en sak. Att använda miljömärkta tvätt- och diskmedel är en annan. (Visste du förresten att det oftast är fullt tillräckligt med en halv diskmaskinstablett för att diska en full diskmaskin? Sant.)  

Här på Aspen har vi ett helt eget recept som hjälper dig att värna livet i din havsvik. Det kallas alkylatbensin, och är en produkt som vi faktiskt uppfunnit själva. Alkylatbensin tillverkas av gaser som uppstår när man raffinerar olja, och det är en extra ren form av bränsle, som ger en extra ren förbränning i din motor.  

 

Upp till 99 procent renare 

Och när vi säger extra ren, så menar vi inte bara lite renare. Faktum är att vårt bränsle innehåller upp till 99 procent färre skadliga kolväten än konventionell bensin.  

Det är extra viktigt att välja rätt bränsle om du har en äldre utombordsmotor. Cirka 25 procent av bränslet kan gå oförbränt rakt ut i vattnet. Eftersom Aspen alkylatbensin bland annat är i stort sett fri skadliga aromatiska kolväten, gör du havet en stor tjänst.  

 

 

Bra för motorn 

Du gör även din motor en stor tjänst. Eftersom Aspens alkylatbensin är så otroligt mycket renare, mår motorn mycket bättre när du använder det här bränslet. Den blir lättare att starta och motorn hålls mycket mer fri från sot, tack vare den rena förbränningen. Eftersom hållbarheten är upp till tio gånger högre än för vanlig bensin, så behöver du inte ens tömma tanken när du tagit upp båten för säsongen. Och när det är dags att sjösätta igen till våren, så startar den lättare.  

Sist, men inte minst: du gör dig själv en tjänst genom att välja rätt bränsle. När du kör båten, sitter du precis intill motorn. Det finns alltid en risk att du får i dig avgaser från motorn, och visst vore det skönt om de avgaserna är så fria från skadliga kolväten som bara är möjligt?  

Så nästa gång det är dags att fylla tanken i din utombordare: ta dig en ordentlig funderare på vilket bränsle du ska välja.  

För havets skull.  

För din motors skull.  

Och, inte minst: för din egen skull.