Skotercross - En motorsport där du måste ge 110%, varje sekund

"Jag använder Aspen i företaget och i skotern av samma anledning, det är en högkvalitativ produkt som gör att motorn går bättre och jämnare."

Så säger Andreas Isaksson, skotercrossförare och VD på Isakssons Markteknik. I den här intervjun berättar han om den spännande sporten skotercross, samt vad som ligger till grunden för hans noggranna bränsleval. Mycket nöje!

 För den oinvigde, vad är skotercross?

Det är att köra skoter på en pistad bana som är utformad med hopp och olika svårighetshinder. Skotern är byggd för att klara av banan, och målet är att ta sig över alla hinder så fort som möjligt. Under de tolv minuter som utgör ett heat så måste man ge 110% varje sekund. Smällarna är hårda, kroppen får verkligen jobba och man är helt slut efteråt. Men framför allt är det en riktigt rolig sport, och bara de senaste fem åren så har intresset hos knattar och ungdomar ökat. Framför allt hos yngre tjejer, vilket är en mycket rolig utveckling. Det gläder mig dessutom att se att det finns föräldrar och eldsjälar som verkligen engagerar sig i ungdomsverksamheten.

Vad får dig att välja Aspen alkylatbensin?

Först och främst så håller Aspen alkylatbensin en väldigt hög och jämn kvalitet. Det bränsle man tankar med på macken är mycket mindre kvalitativt, eftersom där har man blandat in tillsatsmedel. Värnar man om sin maskin så måste man hitta andra lösningar, och där är faktiskt Aspens höga kvalitet en framgångssaga inom motorsporten. Man vill ju ha en sund miljö att både träna, tävla och att arbeta i. Dessutom, om man ser till bränslevärlden, så är det ett bra miljöval att köra på Aspen. Samtidigt är det ju ett svensktillverkat bränsle, och det glädjer
mig att Sverige kan producera kvalitet på den här nivån. Därför är det enkelt för mig att välja bort vanlig bensin.

När och hur fick du upp ögonen för Aspen?

Vi började med att köra Aspen alkylatbensin i våra elverk och motorsågar på jobbet. Det luktar så hemskt illa med andra bränslealternativ, så därför valde vi Aspen. Sedan gjorde vi lite efterforskningar och kollade vad det fanns för andra bränslen i Aspens utbud, och då blev det direkt Aspen+ i tävlingsskotern. Men jag vill även lyfta fram Aspen R. Jag tycker att det är ett bränsle med ännu högre kvalitet när det gäller extrem motorsport, perfekt för de som kör rallycross och liknande med trimmade motorer. Jag använder Aspen i företaget och i skotern av samma anledning, det är en högkvalitativ produkt som gör att motorn går bättre och jämnare. Så, ja, man kan väl säga att jag har gjort mitt bränsleval – och jag kommer att fortsätta använda Aspens kvalitetsprodukter. Man kan förlita sig på dem. Så enkelt är det.Vad är viktigast att tänka på när man tränar och tävlar?

För att kunna fokusera behöver man framför allt kunna lita på sin maskin. Då underlättar det ju väldigt mycket om man vet att motorn mår bra, vilket Aspen verkligen bidrar till. Jag har aldrig varit med om att Aspens bränsle ställt med något oförutsett när det gäller tävling och prestation. Det känns istället som att Aspen bidrar till ökad framgång inom skotercrossen.

Aspen bidrar till ökad framgång inom motorsport och skotercross

Hur ser du på alkylatbensinens framtid inom motorsporten?

Jo, under 2023 så kommer reduktionsplikten att öka till 35% i vanligt mackbränsle. Det innebär att vanlig bensin inte kommer att kunna användas i dagens skotrar. Jag ser därför en ökad användning av Aspen inom framför allt motorsporten. Fler kommer helt klart att få upp ögonen för Aspens alkylatbensin. Och det är ju en sund utveckling, eftersom det är bättre för miljön och innefattar en högre kvalitet än vanlig bensin. Dessutom finns Aspen hos många återförsäljare, så tillgängligheten är bra. Det verkar även finnas en bred och stor kunskap om just alkylatbensin hos de som säljer bränslet. Det är ett kvitto på att återförsäljarna gör ett bra jobb. Även där tycker jag att Aspen har lyckats, både med sina återförsäljare och sin organisation.

Vill du veta mer om vilka Aspen-produkter som passar bäst för just dina maskiner? Besök vår produktsida.