Tanka rätt för ett bättre båtliv.

Som ordförande för Hjuviks Båtklubb är det en självklarhet för Stefan Kylebäck att tänka på miljön. Det innebär bland annat att använda Aspen alkylatbensin och att köra båtarna på ett smartare sätt.Stefan Kylebäck bor längst ut på Hisingen vid Torslanda, nära färjeläget till norra skärgården i Göteborg. Här ligger också Hjuviks Båtklubb där han både är ordförande och optimistjollepappa. Som det sistnämnda tillbringar han många timmar i följebåten för att följa sonen under träningspass och tävlingar.
– Vi har åtta följebåtar. Tre plastekor och resten ribbåtar i varierande storlek. För oss är det självklart att använda ett drivmedel som Aspen 4 till våra fyrtaktsmotorer och det går åt många fat per säsong. Våra instruktörer och segelskolelärare, som är lite äldre ungdomar, har också fått lära sig att köra på ett sätt som är bättre för miljön under sina utbildningar.

 

Kan vi halvera utsläppen genom att både köra på ett smartare sätt och använda alkylatbensin är det ju bara bra. Dessutom luktar bensinen mindre, ger en jämnare drift och gör det lättare att starta motorn.

Smart körning halverar utsläppet
Förr kördes följebåten fram och tillbaka från starten upp till kryssmärket på kappseglingsbanan. Nu uppmuntras instruktörerna istället att ligga mer still, dels för att det sliter mindre på motorerna, dels för att man blir mer noga med att stänga av motorn och kasta ankar istället för att bara driva omkring.
– Det gör jag själv också numera, säger Stefan. Kan vi halvera utsläppen genom att både köra på ett smartare sätt och använda alkylatbensin är det ju bara bra. Dessutom luktar bensinen mindre, ger en jämnare drift och gör det lättare att starta motorn.
Även privat använder han sig av Aspens alkylatbensin till sin motorsåg, gräsklippare och utombordsmotor på båten. Det lönar sig i längden även om det är dyrare i inköp, menar Stefan.
Det som framförallt skiljer alkylatbensin från vanlig bensin som tankas på macken är att det är en extra ren form av bränsle där innehållet av skadliga aromatiska kolväten som till exempel bensen i stort sett är obefintligt. Aspens grundare, Roland Elmäng, är hjärnan bakom alkylatbensinen och företagets unika recept produceras av Aspen själv i Hindås vilket innebär hög kvalitetskontroll.

Trivs bäst på sjön
Intresset för segling väcktes när Stefan gick seglarskola på Orust som barn. Som 14-åring pryade han på ett segelmakeri och fick sedan jobba extra.
– Jag tillbringade all ledig tid där under tonåren. När jag gjorde lumpen som båtchef startade jag ett eget segelmakeri vid sidan av som även var mitt extraarbete under studierna till revisor. Jag funderade på att bli sjökapten, men kände att det var bättre att ha båtar som fritidsintresse.
Stefan var aktiv kappseglare fram till för sju år sedan och kom som bäst på femte plats i ett VM och han är fortfarande delägare i två kappseglingsbåtar. Men de senaste åren har det varit sönernas jollesegling som legat i fokus.
–Äldste sonen, som är 17 år, seglar fortfarande och ett normalt år så är det försäsongsträning och kappseglingar nere vid Gardasjön i Italien på våren. Då åker förstås vår ribbåt med i bagaget.
Trots pandemin fortsätter den vanliga klubbträningen och övningsseglingarna, men de stora kappseglingarna är än så länge inställda.
– Vi hoppas vara igång med normala aktiviteter i slutet av säsongen, säger Stefan. Men det bästa med båtlivet är ändå naturen och de öppna vidderna och de går ju fortfarande att njuta av!